Om initiativet

Vår vardag.

Den öppna och välkomnande livsmedelsbutiken är den vi gillar att handla i. Tyvärr finns det en stor och ökande grupp som utnyttjar butiksmiljön för att stjäla, råna, hota och trakassera. Förövare som har lärt sig att de kan begå dessa brott utan någon större risk för konsekvenser. Polis, åklagare och domstolar har av olika skäl valt att prioritera bort det vi kallar vardagsbrott. Brott som blivit vardagsmat för många butiker.

Livsmedelshandlarna vill vända denna utveckling och arbeta för öppna, trygga och välkomnande butiker. För att detta ska bli verklighet måste vi återskapa ett rättsväsende som anser att alla brott ska beivras.

Vi måste också anpassa lagar och domar efter de förutsättningar som finns idag. Förutsättningar som är annorlunda nu än vad de var när lagarna skrevs. Detta arbete måste ske tillsammans med handlare, politiker, poliser och inte minst alla kunder som handlar mat och vill kunna göra det i en öppen och inspirerande butiksmiljö. Alla vi tillsammans i samhället.

Nu är det nog!

Medlemmarna i Livsmedelshandlarna är grundligt trötta och ledsna på att en stor grupp människor tillåts stjäla, hota och trakassera i butik utan att det händer något. Att de gång på gång kan komma in och bete sig illa utan att det får några konsekvenser. Men nu är det nog. Vi tror på att folk vill arbeta och göra rätt för sig. Vi tror på att lagen och rättsväsendet ska finnas där för att skydda samhället mot dem som skadar det.

Vi kräver trygga butiker!

Målet med Tryggare Matbutiker är att skapa just det – tryggare matbutiker. Butiker där kunder, anställda och handlare kan leva och verka utan att behöva utsättas för stölder, hot, skadegörelse och trakasserier.

Vi som står bakom initiativet

Bakom Tryggare Matbutiker står föreningen Livsmedelshandlarna med drygt 800 anslutna handlare från norr till söder. Livsmedelsbutiker som har varumärken som ICA, Hemköp, Matrebellerna, Tempo, Handlar´n, Näradej och Matöppet på sina butiker. Gemensamt för dem alla är att de drivs av människor med ett stort och nära engagemang i butiken och det lokalsamhälle som butiken verkar i.

Kontakta oss!

Följ oss på sociala medier!

INSTAGRAM

TWITTER

Det är fullständigt oacceptabelt att en handlare i tredje generation ens överväger att lägga ned sin verksamhet pga all brottslighet.

Nu måste samhället ta butiksstölder, rån och hot på allvar.

Ica-handlaren Mikael blir dödshotad på jobbet: ”Illa berörd”

Ica-handlaren Mikael Ovrell, 35, för en ständig kamp mot rån och stölder i butiken. Han själv, personalen och familjen har utsatts för allvarlig...

www.expressen.se

Vi kan inte vänta flera år TILL på ett tillträdesförbud för matbutiker! Det gjordes en stor utredning till 2005 när det infördes på idrottsarenor, gör en snabb copy paste och kom till snabbare beslut, handeln behöver detta NU!

Tillträdesförbud i praktiken | Livsmedelshandlarna

I regeringsförklaringen kom det som många inom handeln väntat på. Att en utredning ska ta reda på hur ett regelverk för tillträdesförbud i but...

via.tt.se

Kunde inte ha uttryckt det bättre själv:

"Vi har ett rättssystem som fungerar bra om vanliga Svenssons begår brott, men helt saknar förutsättning att bekämpa livsstilskriminella personer"
#Expressen via @Expressen

Polisen: Nu ger jag upp och slutar som polis

I början av min karriär kände jag stolthet och glädje av att få utföra mitt jobb. Sedan omorganisationen 2015 har det bara gått utför. Nu ger ...

www.expressen.se