Butikerna måste bli tryggare!

Livsmedelshandeln i Sverige är hårt utsatt för brott. Många personer använder butiken som skafferi.
De stjäl, hotar och trakasserar personalen. Varken polis, åklagare eller det övriga rättsväsendet prioriterar brotten.
Det gör att gärningsmännen tycker att det är mer eller mindre fritt fram. Detta vill vi i Livsmedelshandlarna ändra på.

Genom initiativet Tryggare Matbutiker vill vi skapa en folkrörelse som delar vår vision om att våra butiker ska få vara öppna, välkomnande och trygga, både att handla och att arbeta i.

BERÄTTA DIN HISTORIA

Beskyddarverksamhet i Helsingborg

Kriminella utpressar näringsidkare på Söder i Helsingborg att betala för beskydd. Annars hotar de att skada dem och/eller sabotera deras verksamheter.

Läs mer

Spånga stänger butiker i protest mot brottsligheten

Spånga centrum följer handlarna i Husby. Idag torsdag stänger de butikerna för att protestera mot den ökande kriminaliteten.

Läs mer

Handlare i Sätra fick tillstånd att anlita ordningsvakt

Det är bara ett halvår sedan Livsviktigt berättade om hur handlaren Andreas Bylger tampades med gängkriminalitet i sin Ica-butik i Sätra, Skärholmen.

Läs mer

Livsmedelsbutik i Markaryd riskerar böter för otrygg arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder i en livsmedelsbutik i Markaryds kommun – Ica Nära Strömsnäsbruk – där kunder hotar och kränker butikens personal.

Läs mer

Fritt fram att stjäla för under 60 kronor

Enligt åklagarmyndigheten finns det ett internt beslut om att polisen inte behöver lagföra personer som begått brott till ett värde under 60 kronor.

Läs mer

“Vi har folk som snattar i alla åldrar, från sju år till åttio år gamla”

Stefan Rubin, handlare på Ica Supermarket i Jämjö i Blekinge jobbar på flera fronter för att få bukt med snatteriet i sin butik. Bland annat polisanmäler han varje gång snatteriet uppmärksammas och han får hjälp av polisen…

Läs mer

”Inför en sak i taget och gör en långsiktig plan”

Monica Bloom, handlare på Ica Södra Station i Stockholm fanns på plats i Almedalen och deltog i en TV-sänd debatt där även dåvarande inrikesminister Anders Ygeman fanns på plats.

Läs mer

“De sista åren var hemska, brotten blev fler, värre och grövre”

I 48 år har Gunilla Söderlund arbetat på Ica Nära Trumpeten i Kristinehamn, ända sedan hennes pappa startade butiken 1967. Här berättar hon om hur brottsligheten i butiken förändrats under alla år.

Läs mer

“Ingen vågar sätta sig upp mot gänget”

Andreas Bylger som driver ICA Nära i Sätra i södra Stockholm är frustrerad över hur ett gäng unga kriminella dagligen stjäl varor i butiken och hotar hans personal.

Läs mer

Det är inte säkert här längre

Salam Kurda stängde sin livsmedelsbutik efter ett massivt rån på annandagen 2016. Detta efter trettio år som handlare i Husby. Nu har han flyttat därifrån.

Läs mer

”Vi måste vända det här nu – annars är Märsta förlorat”

Den 16 november i fjol slog Ica Kvantum Märsta upp portarna för första gången. Handlaren Conny Holmlund var glad över en lyckad invigningsdag. Men glädjen skulle bli kortvarig.

Läs mer

Pojkvän med våldsam hund fritar snattande flickvän

”Tjej som stjäl påse med saker. Grips i entrén av personal. Pojkvännen dyker upp med en våldsam hund. Personalen släpper tjejen. Narkomaner. Polis kommer och anmälan görs men fallet läggs ner. Samma tjej kommer igen efter ett par veckor. Stjäl igen och grips, läggs ner igen.”

Personal som tar fast tjuv – rätt eller fel?

”Stöld, redbull, fyllt en sportbag. Personal följer efter, en kund hjälper till och får fatt i förövaren ute på parkeringen. Tumult, förövaren grips, polisen kommer. Kunden och personalen får beröm av polisen för agerandet. Samtidigt är direktiven att ingen får följa efter. Vad gäller? Vad ska kommuniceras till personalen? Vad är egentligen ett “rätt agerande”?

Inbrott läggs ned då inget stals

”Rån i posten, posten är öppen men butiken är stängd. Kvinnlig förövare som försöker öppna kassan, paket och annat. Personal kommer in, möter förövaren. Tumult uppstår. Polis tillkallas, men dröjer över en timme. Händelsen filmas, men allt läggs ner då förövaren inte fick med sig något.”

Dubbelt bedrägeri med stekpanna

”Bedrägeri. Tar en stekpanna “jag köpte fel”. Vill ha pengarna tillbaka, utan kvitton.
Men när de blir nekade tackar dom och går med varan.”

Polisen kom tre dagar efter anmälan

”Polisen kommer för att hämta filmer tre dagar efter anmälan. När personalen frågar varför de kommer så sent meddelar polisen att de fick detta uppdrag bara för en stund sen. Hur ser organisationen inom polisen ut?”

Föräldrar tycker att det är okej att deras barn stjäl

”Två skolungdomar grips under en lunchrast, har stulit godis och två färdiga mackor. Föräldrar rings och kommentaren fälls: Det är väl inte så konstigt att dom stjäl av Ica, ni är ju så jävla dyra! Ungdomarna släpps, ingen påföljd.”

Polis gör ett riktigt bra jobb med narkoman

”Återkommande förövare, propert klädd, narkoman. Tidig morgon, vill krita, får nej, blir arg går därifrån, kommer tillbaka ett par dagar senare. Pratar med kassörskan. Tar ciggen och går. Personal springer efter, lämnar inte ifrån sig ciggen men sätter sig ner. ”Släpp mig annars kommer ni att få ångra er”. Förövaren går lugnt därifrån, personal följer efter. Polis kommer och gör ett riktigt bra jobb.”

Knivskar pensionsmässig kassörska i halsen

”Påverkad kille, innan de hade cashguard. Ge mig pengarna, personalen backar och säger nej. Skär personalen i halsen med en kniv, överlever men blir mentalt förstörd för lång tid framåt. Personalen hade två månader kvar till pensionen. Hon är en mormor.”

Kan inte jobba inom handeln efter rån

”Ett rån. En kille i butiken hotar kassör och en personal. Får med sig lite pengar. Överfallslarmet trycks. Polis griper personen inom 30 min. Snabbt rån, lång rehabilitering. Flera kan nu inte arbeta inom handeln.”

Paranoid efter knivöverfall och bruten arm

”Butiken stänger. Lastkaj, kniv, kofot, bryter armen på personal. Tar med sig cigg och en dagskassa. Även kassaskåpet vid posten. Binder personalen och lämnar honom där. Tar sig loss och larmar. Han får bestående men. Det går inte att gå upp bakom honom, extremt lättskrämt och paranoid.”

Berätta din historia

Berätta gärna vad du varit med om. Det kan vara jobbigt och känsligt men genom att dela med dig bidrar du till att få upp ögonen på alla dem som behöver veta hur stort problemet är.

Vi vill inte att polis, åklagare och det övriga rättsväsendet ska skyffla våra problem under mattan. Med din historia kan vi visa hur omfattande brottsligheten är i våra butiker. Först när vi kan kan visa det, kommer de att ta oss på allvar och göra någonting åt det. Hör av dig och berätta, oavsett om du jobbar eller handlar i en livsmedelsbutik.

https://tryggarematbutiker.nu/wp-content/themes/salient/css/fonts/svg/basic_elaboration_mail_pencil.svg

E-post

Här nedan finns ett formulär du kan fylla i om du vill berätta en historia om brott i butik. Om du inte vill använda formuläret går det bra att skriva själv och mejla in det till oss på beratta@tryggarematbutiker.nu. Var uppmärksam på att du kan vara helt anonym om du skulle vilja det.

https://tryggarematbutiker.nu/wp-content/themes/salient/css/fonts/svg/basic_smartphone.svg

Telefon

Har du svårt att formulera dig i skrift? Ring och berätta i stället! Du kan vara anonym om du vill.

08 – 66 88 000