”Vi har polisanmält gång på gång men ingenting händer.”

Andreas Bylger som driver ICA Nära i Sätra i södra Stockholm  är frustrerad över hur ett gäng unga kriminella dagligen stjäl varor i butiken och hotar hans personal. Han har spenderat hundratusentals kronor på övervakning och annan säkerhetsutrustning. Men problemen eskalerar och nu har han anställt en egen väktare.

– Det är ett gäng på cirka 10 personer som trakasserar alla butiksägare i Sätra centrum. De flesta butiksägarna här vågar inte säga emot eller stoppa dem. Gänget tar vad de vill ha och blir väldigt hotfulla om man försöker stoppa dem. Det har gått så långt att både vakter och personal tittar bort för att inte stöta sig med dem. Många har blivit hotade på fritiden även jag själv för bara någon dag sedan, säger Andreas Bylger, handlare Ica Nära Sätra.

Hotad på gatan

En av killarna i gänget konfronterade Andreas ute på gatan och uppmanade honom att sluta skriva skit om Sätra i tidningarna.

– Jag frågade honom vad som inte stämde i det som skrivits men då vände han bara på klacken och gick därifrån.

Andreas Bylger målar upp en bild av ett samhälle där alla insatanser från polis, till kommun och även andra företagare kapitulerat inför kriminaliteten.

Dystopisk realitet

– Ingen vågar sätta sig upp mot dem och vi har varken väktare eller övervakning i centrum. Det anses vara för dyrt för en sådan liten plats som Sätra centrum. Självklart blir det så att de kriminella kan hålla på helt utan risk med sin knarkhandel och andra brott.

Inte ens polisen gör någonting

– Polisen har till och med uppmanat oss att inte larma om värdet på det stulna understiger 60 kronor. Det finns tydligen ett beslut om detta från åklagare. Så de går i princip in i min butik och tar vad de vill ha. Försöker man stoppa dem kan de bli väldigt hotfulla och min personal känner sig otrygg, säger han.

Anställde egen väktare

I början av maj bestämde sig därför Andreas Bylger att att anställa en väktare som två kvällar i veckan hjälper personalen att stänga butiken. Han har också installerat övervakningskameror. Totalt handlar det om en kostnad på 100 000 kronor för kamerasystemet och en månadskostnad på cirka 20 000 kronor för väktaren.

– Det är så klart väldigt dyrt för mig, men jag måste ju om polisen inte vill ta sitt ansvar. Och min personal måste få känna sig trygga.

Polisen struntar i det

Andreas Bylger och de andra butiksägarna i Sätra Centrum har flera gånger uppmärksammat polisen i Skärholmen på problemen men utan resultat.

– Vi har polisanmält gång på gång men ingenting händer. Jag kan inte förstå varför man inte griper de här killarna eftersom vi vet vilka de är. Alla vet vilka de är och vi har kamerabilder på allt. Polisen säger att man inte har resurser. De säger också att de måste skicka minst två bilar för att kunna rycka ut.

Gemensamt initiativ

Nu har dock butiksägarna och fastighetsägaren Curt Ahnström tagit ett initiativ tillsammans med kommunen och SL för att öka säkerheten i Sätra Centrum. Tanken är att starta en rondering med väktare i centrum där parterna delar på kostnaderna. Gruppen jobbar också för att få upp kameror kopplade till polisens larmcentral, så att det finns bevakning dygnet runt och så att polisen kan rycka ut så fort det händer något.

– Fastighetsägaren är väldigt engagerad och vi hoppas och tror verkligen på en förbättring. Sätra är en idyll egentligen och det är tråkigt att en minoritet ska kunna få förstöra för majoriteten.

När pendeln svänger

Andreas Bylger hoppas att initiativet inte rinner ut i sanden.

– Pendeln kommer att svänga när våra tandlösa lagar och och rättsväsendets kapitulation inför kriminaliteten allt oftare drabbar oss vanliga människor. Jag hoppas innerligt att det inte ska behöva gå så långt som till medborgargarden, säger han.

Text: Marie Halldestam Hallencreutz
Foto: Privat

Har du en egen historia?

BERÄTTA HÄR