Handlaren Monicas Bloom om åtgärder för att minska brott i butik:

Monica Bloom, handlare på Ica Södra Station i Stockholm fanns på plats i Almedalen och deltog i en TV-sänd debatt där även dåvarande inrikesminister Anders Ygeman fanns på plats.

– Nu är det upp till Morgan Johansson att ta situationen på allvar och snabbt vidta konkreta åtgärder för att motverka de eskalerande brotten i samhället – inte minst de i våra matbutiker, säger hon.

Under politikerveckan i Almedalen fanns Livsmedelshandlarna på plats för att driva opinion för säkrare matbutiker. Detta med hjälp av en ambulerande cykel utrustad med VR-filmer som vem som helst kunde ta del av.

Visade brutal verklighet

Filmerna åskådliggjorde på ett verklighetsnära sätt den brutala verklighet som våra butikers personal lever med idag med rån, hotfulla situationer och folk som helt enkelt inte bryr sig om lag och ordning utan bara tar vad de vill och flinar på vägen ut förbi kassapersonal som knappt vågar andas. För vid det här laget vet personalen alltför väl vad som händer om de säger ifrån.

Ställde Ygeman till svars

Med i Almedalen var också handlaren Monica Bloom som deltog i direktsända SvT Opinion live där hon berättade om brotten hon upplevt i sin butik. Därefter ställde hon inrikesminister Anders Ygeman till svars.

– Polisen kommer när vi ringer, det gör de men det kan tyvärr dröja flera timmar. Är inte det märkligt med tanke på att det är cirka 300 meter till polisen från min butik?

Monica Blom berättade om de inbrott och stölder som butiken utsatts för samt ett mycket obehagligt och farligt rån:

– Vi har även haft väpnat rån, jag har själv stått med pistol mot huvudet. Det är väl i stort sett den enda gången då vi har fått en klass 1 larm. Och då kom polisen snabbt, jättebra men de andra gångerna då får vi sitta och vänta.

Den normala gången, berättar hon, är att hon får en lapp tillbaka från polisen att ärendet är nedlagt. Förståeligt, anser hon i rånfallet då polisen aldrig fick tag i gärningsmannen.

Signal att brott är okej

– Jag har fått alldeles för många lappar tillbaka då det redan funnits bra bevis och då det skulle kunna gå vidare till åklagare och till domstolen. Det kan jag tycka är väldigt beiget, för vi sänder ju en signal till gärningsmannen att det är okej att begå ett brott. Du får inget straff för det utan det är bara till att fortsätta. Och jag menar att det här kanske leder vidare till grövre, grövre och grövre brott. Det är en alldeles fin inkörsport till kriminaliteten.

Och sen ställde hon frågan till inrikesminister Anders Ygeman:

– Vad kommer du att vidta för åtgärder framöver – det är vi intresserade av.

Anders Ygeman replikerade:

– Jag tror att vi behöver fler poliser men vi måste också få ut mer av polisen. Det är inte okej om det finns spaningsuppslag att man inte går vidare och spanar. Har man inte spaningsuppslag då är det rätt av polisen att lägga ned det. Vi ska fokusera våra polisresurser på de ärenden där vi faktiskt kan få framgång och bura in tjuvarna. Sen tror jag att vi behöver bättre påföljder för vaneförbrytare. I många av de här fallen duger det inte med bötesstraff för de betalar inte sina böter  och därför blir inte böterna särskilt träffsäkra. Då måste vi hitta andra påföljder som är mer träffsäkra för dem.

Därefter fortsatte debatten där bland andra moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och Göteborgspostens ledarskribent Alice Teodorescu medverkade.

Nyligen har också Alice Teodorescu skrivit i GP om de bakomliggande orsakerna till den ökande kriminaliteten inte minst i de så kallade utsatta områdena som Sverige nu tampas med. Läs citat från hennes ledarartikel i GP 31/8 2017 i följande artikel (länk här) där hennes slutsatser råkar sammanfalla med Monica Blooms.

Inget har hänt

När jag kontaktar Monica Bloom efter sommarsemestrarna frågar jag om det hänt något av det som Ygeman talat om i Almedalen. Hon skrattar tämligen uppgivet:

– Inte ett smack, såklart! Men visst jag förstår att förändringar tar tid att genomföra men hur länge har vi inte påtalat dessa problem egentligen? Samtidigt har det blivit etter värre under de senaste kanske tre, fyra åren. Det har utvecklats till att kriminaliteten går i arv. De här unga kriminella har ju börjat någonstans och när de hela tiden kommer undan leder det till att de begår grövre och grövre brott och det ser de yngre barnen som tänker att det där vore ju något.

Ringar på vattnet

En sak som Monica Bloom tyckte var positiv med sin medverkan i Almedalen var den respons hon fick efteråt av sina kunder.

– Det blev en riktig snackis. Väldigt många kom fram till mig och berättade att de sett inslaget och uttryckte sin förskräckelse över att det var så illa. De hade ingen aning att vi brukar ha flera snatterier per dag och att vi varit med om både inbrott och riktigt hotfulla situationer som väpnade rån. Även om det är hemskt att kunderna får reda på hur det egentligen står till i deras egen butik så ger det ringar på vattnet. Inte minst när jag förklarar att de är de själva som står för notan, så att säga.

Draghjälp av övrig brottsutveckling

Annars är det enda positiva hon ser med hela brottsutvecklingen är att det sker i stor skala över hela samhället numera.

– Det är naturligtvis tråkigt att det blivit så men hela samhället är så brottsutsatt nu så folk har fått nog. Ingen går säker för bostadsinbrott, personrån, övergrepp och våldtäkter, bilbränder och allt vad det nu är. Och ingenting görs, våldsverkare går fria och de få som får straff får skrattretande undermåliga straff. Den breda massan har fått nog och kommer att rösta med fötterna, säger hon.

Vilka är hindren? Varför görs ingenting, tror du?

– Rent konkret har vi för få poliser, faktiskt lägst antal poliser per capita i Europa och sämre blir det med alla avhopp hela tiden. Sen undrar jag om polisen jobbar på rätt sätt. Hur många gånger har vi inte tillkallat polisen och gett dem bildbevis och andra spår och inget, absolut inget händer.

Vad behöver göras för att situationen ska bli bättre för handlarna och minska kriminaliteten?

– Ja det är det som vi påtalat under ganska lång tid nu det vill säga att man inrättar jourdomstolar som snabbt kan döma brottslingar som annars går omkring fria och begår nya brott hela tiden.

– Sen behöver vi utöka tillträdesförbudet till butikerna, särskilt för dem som upprepade gånger kommer och snattar eller utför andra brott. Viktigt också är att se över straffskalan för det är lönlöst att döma ut böter till sådana som inte har några pengar. Även straffrabatten är ett ofog som måste bort.

Nu har Morgan Johansson tagit över stafettpinnen efter Anders Ygeman. Vad förväntar du dig av honom?

– De svar som Ygeman gav i Almedalen lät ju ganska positiva, han höll ju med om precis allt även om ingenting har gjorts rent konkret. Jag vet att förändringar tar tid men ta då en sak i taget, exempelvis jourdomstolar, eller fler poliser och förändrat arbetssätt hos polisen, tillträdesförbud eller vad man nu väljer att rikta in sig på och utveckla samtidigt en långsiktig plan över hur alla dessa saker ska genomföras konkret och hur man kan tillföra medel för detta.

Text: Marie Halldestam Hallencreutz

Foto: Montage, Stora bilden: Anton Enerlöv, lilla bilden: Marie Halldestam

Har du en egen historia?

BERÄTTA HÄR