Årets hederspris

Andreas Bylger är vinnare av årets Hederspris

Andreas Bylger på Ica Nära Sätra i Stockholm fick ta emot Livsmedelshandlarnas Hederspris under Dagligvarugalan.
Han fick hederspriset med följande motivering:
”Vinnaren av Livsmedelshandlarnas Hederspris 2018 har med grundligt och systematiskt arbete skaffat ny kunskap och prövat nya vägar som alla Sveriges butiker har nytta av i kampen mot stölder, hot, rån och trakasserier. En stor förkämpe för lag och ordning i livsmedelsbutikerna.”

Intervju med Andreas

Andreas Bylger är glad och hedrad över priset men tycker också att känslorna är lite blandade.
– Visst känns det bra att få hederspriset men samtidigt är det med blandade känslor. Egentligen borde det inte ha gått så här långt att man ska få pris för att kunna upprätthålla säkerhet i sin butik. Där någonstans har ju vår rättsapparat fallerat och det är mycket tråkigt, säger han.

Värdig vinnare
Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson tycker att Andreas Bylger är en mycket värdig vinnare:
– Han är definitivt en värdig vinnare som verkligen har jobbat i motvind när det gäller hot och våld och brott i butik. Ändå har han lyckats att göra sin butik säkrare för såväl kunder som personal, säger Pär Bygdeson.

Säkerhet i första hand
Sätra, där Andreas Bylger har sin butik, tillhör en av de områden i Sverige som har stora problem med gängproblematik, stölder och handel av narkotika. Butiken har varit utsatt för ovanligt många mängdbrott liksom hot och trakasserier.
– Det viktiga för mig har alltid varit att se till så att min personal och mina kunder kan känna sig säkra i min butik. När inte polisen, väktare eller andra kunde garantera vår säkerhet var jag tvungen att komma på en lösning och det blev att anställa en ordningsvakt.

Hur har det gått med ordningsvakten?
– Det har fungerat jättebra. Vi har mindre stök i butiken men visst en del snatterier är kvar men de grova brotten är borta och det osynliga svinnet har sjunkit. Alla är mycket tryggare och säkrare i butiken än tidigare.

Men kostar det inte en del pengar att anställa en ordningsvakt?
– Visst gör det det men samtidigt så är han en stor tillgång också som butikspersonal. När vi behöver mer hjälp i kassan eller att plocka upp varor så tar han på sig Ica-kläderna och jobbar som vanlig personal. Och till kvällen, ett par timmar före stängningsdags, byter han om till ordningsvakt och ställer sig i entrén och hälsar artigt på kunderna. Buset har inte en chans. Han trivs och är mycket uppskattad, personalen är nöjd och så även kunderna.

Kämpar mot 60-kronorsgränsen
Andreas Bylger var också den som först kom på att åklagarna hade en intern 60-kronors gräns för snatterier – stöldgods värderat under den summan skulle (och ska) polisen inte bry sig om.

Vad innebär årets hederspris? Pär Bygdeson, VD för Livsmedelshandlarna svarar

Vad innebär årets hederspris?
Priset är ett kvitto på att ens arbete för tryggare matbutiker har blivit uppmärksammat av kollegor i branschen och att man gör ett bra jobb i vår viktigaste fråga.

Vilka är Livsmedelshandlarna?
Vi är en intresseförening för alla som äger matbutiker i Sverige. Föreningen har funnits sedan 1931 och har idag drygt 800 anslutna handlare från norr till söder. Medlemmarna är livsmedelsbutiker som har varumärken som ICA, Hemköp, Matrebellerna, Tempo, Handlar’n, Näradej och Matöppet. Gemensamt för dem alla är att de drivs av människor med ett stort och nära engagemang i butiken och i det lokalsamhälle som butiken verkar i.

Varför vill ni belöna och uppmärksamma trygghetsinitiativ?
Det är den viktigaste frågan som branschen har att kämpa för. Kan vi inte erbjuda trygga matbutiker finns det inget kvar att på sikt erbjuda. Detta är en fråga som vi jobbat med i tre år och den blir mer och mer aktuell för varje dag som går.

Vilka är de viktigaste bedömningsfaktorerna?
Vi vill se och uppmärksamma lokala engagemang och åtgärder som hjälper till att belysa frågan för personal och kunder eller att man har genomfört något konkret som faktiskt förbättrat situationen och gjort butiken tryggare.

Följ oss på sociala medier!

TWITTER

Utredare får rycka ut och gripa tjuvar – frustrerade poliser kräver resurser Helt otroligt.. Se nu till att få ut de poliser som vill göra nytta ute. Jag förstår inte hur det kunnat bli så få poliser ute... #svpol @polisforbundet @Polisen_Sverige

Utredare får rycka ut och gripa tjuvar – frustrerade poliser kräver resurser - Ystads Allehanda

När polisens patruller är mil från Simrishamn rycker utredarna ut och haffar tjuvar. Det har hänt mer än en gång, senast i går. Nu skriver de b...

gota.media

Plingar till i telefonen.
Pushnotis från @SvenskHandel Säkerhetsapp.

MYCKET bra och informativ varning angående Modus som just nu verkar vara starkt uppåtgående.

Hoppas fler registerar sig för det bygger mycket på delaktighet och att höja säkerheten #Tillsammans.